A nie, jeszcze nie czas na pożegnanie się z tymi
fantastycznymi warzywami (a może owocami???). Dziś na przykładzie soku
pomidorowego porozmawiamy sobie o składzie soków.
Oto nasi dzisiejsi bohaterowie:
Sok 100% Pomidor ze świeżych pomidorów (Fortuna) oraz Sok pomidorowy (TIP)
Nie będziemy czerpać przyjemności z bitwy między nimi (oba
są „czyste” chemicznie). Jedynie zagłębimy się w ich skład i wartość odżywczą.
Przyjrzyjmy się opakowaniu soku z Fortuny. Cóż Producent
chce nam przekazać? Przede wszystkim to, że sok został wyprodukowany bez
dodatku cukru. Jak to się nazywa? Oczywista oczywistość? Truizm? Kochani, UE
wydała dyrektywę,
wg której soki owocowe (oraz pomidorowe) nie mogą być produkowane z dodatkiem
cukru. Czyżby zatem chwalenie się brakiem dodatku cukru oznaczało, że jednak w
praktyce rynkowej ten cukier jest dodawany?
Producent ma obowiązek umieścić na opakowaniu źródło cukrów
zawartych w produkcie. W tym przypadku cukry, z którymi mamy do czynienia, to te,
które naturalnie występują w pomidorach. Taką informację umieściła Fortuna, ale
TIP już nie.
Oba soki zostały spasteryzowane. Oznacza to, że zostały
poddane działaniu temperatury nie wyższej niż 100°C. Pasteryzacja ma na celu
zabicie form wegetatywnych drobnoustrojów (osobników dorosłych). Po otwarciu
sok przechowujemy w temperaturze do +4°C nie dłużej niż 72 godziny. Ta
informacja umieszona na opakowaniu, wskazuje na to, że producent bierze
odpowiedzialność za jakość mikrobiologiczną produktu, jeżeli on jest w ten
sposób przechowywany. Jeżeli otworzymy sobie buteleczkę i zostawimy na
słoneczku, to niestety biegunka lub inne atrakcje po wypiciu soczku są tylko i
wyłącznie naszą sprawą a producentowi już nic do tego.
Porównajmy skład naszych soków:
Fortuna
Sok ze świeżych pomidorów. Sól
TIP
Przeciery odtworzone z zagęszczonych przecierów, przecier z pomidorów, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy
Tu pojawia się pytanie: czym jest sok, a czym jest przecier?
Sok to „płyn”, który powstaje w wyniku wyciśnięcia
(tłoczenia) owoców/warzyw. Przecier to „zawiesina”, która powstaje w wyniku
przetarcia (np. przez sito) części jadanych owoców/warzyw (znaczy, że bez
pestek, szypułek itp. niejadalnych części).
Czy to oznacza, że sok, który kupujemy ma mniej np. błonnika
niż sok, który powstał z wyniku dodania wody do zagęszczonego przecieru?
Niekoniecznie, ponieważ aromat, miazgę oraz miąższ można z powrotem wprowadzić
do soku.
Sok marki TIP jest sokiem przecierowym, co oznacza, że
pomidory zostały przetarte, sok marki Fortuna jest sokiem ze świeżych
pomidorów, co oznacza, że pomidory zostały wytłoczone.
Czy pod względem żywieniowym sok jest lepszy od przecieru? Prawdopodobnie,
ponieważ z produktem „mniej się dzieje”, a im mniej zabiegów technologicznych,
tym mniejszy ubytek witaminy C czy beta-karotenu. Zauważmy, że do soku przecierowego dodany
został przeciwutleniacz (zapobiegający utlenianiu = psuciu się – proces utleniania
można zaobserwować po przekrojeniu jabłka na pół – jabłko w kontakcie z
powietrzem zaczyna ciemnieć) w postaci kwasu askorbinowego ( witamina C). Zatem
możemy przypuszczać, że straty witaminy C w procesie produkcji były na tyle
duże, że należało ją uzupełnić.
Ufff. Kwestię składu mamy za sobą. Teraz czas na wartość
odżywczą.
Wartość odżywcza soku marki Fortuna w 100ml:
Wartość odżywcza soku marki TIP w 100ml:
Zatem sok ze świeżych pomidorów ma
- delikatnie większą wartość energetyczną (2 kcal więcej) niż przecierowy
- delikatnie więcej węglowodanów (w tym cukrów)
- delikatnie mniej kwasów tłuszczowych nasyconych
- oraz 10 razy mniej sodu niż sok przecierowy.
Patrząc na wartość odżywczą, sok ze świeżych pomidorów jest minimalnie
lepszy. Sok marki TIP umieścił oprócz
wartości odżywczej w 100ml, wartość odżywczą w porcji i %GDA, co dla nas, jako
konsumentów ma znaczenie.
Jeżeli zapytalibyście nas, który z tych soków wybrać,
odpowiedziałybyśmy, że ten, który Wam bardziej smakuje. ;-)
Pozdrawiamy
EM i ER
A tak na marginesie to pomidory są wyjątkowymi warzywami,
ponieważ ich wartość odżywcza jest większa po obróbce termicznej niż na
surowo. Charakterystyczną cechą
pomidorów jest zawartość likopenu.
Likopen przeciwdziała
rozwojowi chorób m.in. nowotworów, chorób, sercowo-naczyniowych i osteoporozy.
Szczególnie jest polecany panom, ze względu na zmniejszenie ryzyka zachorowania
na raka prostaty.
Pomidory ponadto są bardzo dobrym źródłem potasu, który jest
polecany m.in. osobom chorym na nadciśnienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz