Skonfrontujemy dwie słodkie przekąski:
CRISP & MILKY
Deser z serem i czekoladą w rożku
(Mlekoma)
oraz
LODY W ROŻKU
CORNER
Classic
Toffi
(augsusto)
Oba produkty znalazłam w Netto. Widziałam scenkę, gdy dziecko prosiło babcię o takiego loda, a babcia, że kupi mu taki deser, bo zdrowszy. Czy aby na pewno zdrowszy?
Przeanalizujmy oba produkty (skład CRISPY & MILK dokładnie opisałam w poście: http://co-my-jemy.blogspot.com/2013/07/nowy-wpis-nowa-formua-crispy-milky.html).
Crispy Milk Deser z serem i czekoladą w rożku
Skład:
nadzienie 55%
- (chudy twaróg 24%,
- mieszanina tłuszczów roślinnych
- -----------(woda,
- ----------- ---------- uwodornione tłuszcze roślinne,
- ----------- ----------cukier,
- -----------białka mleka,
- -----------stabilizator: hydroksypropyloceluloza;
- -----------substancja słodząca: syrop sorbitolowy,
- -----------emulgator: mono- i di glicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mono- i diacetylowinowym),
- polisorbat 60,
- lecytyna sojowa,
- sól,
- aromaty,
- barwnik: beta-karoten),
czekolada w proszku 1,5%
- (cukier,
- masa kakaowa,
- tłuszcz kakaowy,
- aromat waniliowy),
stabilizator (guma ksantanowa),
aromat),
wafel 24%
- (mąka pszenna,
- polewa kakaowa
- -----------(tłuszcze roślinne,
- -----------cukier,
- -----------kakao w proszku 15%,
- -----------emulgator – lecytyna sojowa),
- cukier,
- tłuszcze roślinne,
- odtłuszczone mleko w proszku,
- emulgator – lecytyna sojowa,
- sól,
- substancja spulchniająca – wodorowęglan sodu),
- (cukier,
- tłuszcze roślinne,
- kakao w proszku,
- serwatka w proszku,
- masa kakaowa,
- emulgator – lecytyna sojowa,
- wanilia,
- sól).
Imponujący skład, czyż nie?
Dekoder:
Tłuszcze roślinne - oleje (z reguły mieszaniny oleju słonecznikowego z innymi), które w wyniku procesu stabilizacji straciły swoją naturalną strukturę. Proces stabilizacji nosi nazwę uwodorniania, dlatego też może się pojawić hasło "uwodornione tłuszcze roślinne" lub "częściowo uwodornione tłuszcze roślinne". W wyniku uwodorniania zmienia się konfiguracja kwasów tłuszczowych z formy "cis" (naturalnej i bezpiecznej dla zdrowia) w formę "trans". Kwasy tłuszczowe trans mają działanie rakotwórcze, sprzyjają powstawaniu miażdżycy i otyłości brzusznej, utrudniają chudnięcie, blokują przemiany niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6) w naszym organizmie (omega 3 i 6 budują mózg!).
Określenia izomerów trans, które możemy znaleźć na opakowaniu:
- tłuszcze roślinne
- uwodornione tłuszcze roślinne
- częściowo uwodornione tłuszcze roślinne
- utwardzone tłuszcze roślinne
- częściowo utwardzone tłuszcze roślinne
Hydroksyproyloceluloza
Inaczej: E 463
Hydroksypropyloceluloza jest związkiem rozpuszczalnym i może ulegać
fermentacji w jelicie grubym. Wysokie stężenia mogą spowodować problemy
jelitowe, takie jak np. wzdęcia, zaparcia czy biegunkę.(http://www.food-info.net/pl/e/e463.htm)
Syrop sorbitolowy
Inaczej: E 420 (ii)
Inaczej: E 420 (ii)
Substancja
słodząca. Wiele osób nie toleruje sorbitolu, co objawia się wzdęciami.
Polisorbat 60
Inaczej: E435
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu
Jest to związek syntetyczny, powstały z tlenku etylenowego (związek syntetyczny), sorbitolu ( E420) oraz kwasu stearynowego (naturalny kwas tłuszczowy).
Nie występuje naturalnie w przyrodzie.
Skład imponujący i przerażający zarazem. W produkcie adresowanym do dzieci nie powinno być substancji syntetycznych oraz rakotwórczych. Zgadzacie się ze mną?
Teraz zobaczmy, jak rzecz się ma z lodami.
Lody toffi z sosem malinowym 7%, z czekoladą mleczną, z grysem waflowym 1,4% i polewą kakaową 7%w rożku waflowym 15%.
Skład:
- mleko odtłuszczone odtworzone
- cukier
- woda
- mąka pszenna (gluten)
- tłuszcze roślinne kokosowy i palmowy w zmiennych proporcjach
- czekolada mleczna 8,6%:
- - cukier
- - tłuszcz kakaowy
- - mleko pełne w proszku
- - miazga kakaowa
- - tłuszcz mleczny
- - tłuszcz kokosowy
- - emulgatory: E 322 (soja), E 476
- - aromat
- syrop glukozowy
- przecier malinowy 3,7%
- wsad toffi 3%:
- - syrop glukozowy
- - cukier
- - zagęszczone mleko odtłuszczone
- - woda
- - tłuszcz mleczny
- - tłuszcz kokosowy
- - serwatka w proszku (z mleka)
- białka mleka
- serwatka w proszku (z mleka)
- kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,6%
- emulgatory: E 471, E 322 (soja)
- stabilizatory: E 412, E410
- skrobia ziemniaczana
- barwniki: E 150 d, E 160 a (ii)
- miazga kakaowa
- aromaty
- regulator kwasowości: E 330
- sól
Dekoder:
Tłuszcze roślinne kokosowy i palmowy. Są to tłuszcze naturalnie występujące w przyrodzie. Dlaczego nie oleje? Ponieważ mają one konsystencję stałą (ale mogą się też pojawiać jako oleje). Tę konsystencję zawdzięczają jakości kwasów tłuszczowych, które stanowią większość ich składu. Są to kwasy tłuszczowe nasycone (podobne jak w maśle, śmietanie, słoninie). Oskarża się je m.in. o działanie miażdżycorodne, podnoszenie "złego cholesterolu" LDL i odkładanie się tkanki tłuszczowej na brzuchu. Nie należą do najzdrowszych tłuszczy na świecie, niemniej mając do wyboru rakotwórcze tłuszcze trans, są lepszą alternatywą.
Emulgatory:
E 322 Lecytyny (w tym przypadku lecytyna sojowa) - naturalne i uważane za nieszkodliwe.
E 476 Polirycynooleinian poliglicerolu - związek synetetyczny.
W testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie.
W testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie.
E 471 Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych - Naturalne emulgatory i stabilizatory. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe.
Stabilizatory:
E 412 Guma guar - naturalna i uważana za nieszkodliwą, jednak u osób na nią wrażliwych mogą się pojawić zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego.
E 410 Mączka chleba świętojańskiego - jw.
Barwniki:
E 150 d Karmel amoniakalno-siarczynowy - syntetyczny,
brązowy barwnik na bazie roślinnej. Produkowany przez działanie
siarczynu amonu na cukier. Może zawierać toksyczne związki, które w
dużych dawkach powodowały u zwierząt doświadczalnych zmiany w obrazie
krwi i wywoływały skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie.
E 160 a (ii) - Mieszanina karotenów, beta-karoten - naturalne,
pomarańczowe barwniki ekstrahowane z surowców roślinnych. Występują w
naturze w wielu roślinach (np. w marchwi). Mogą być przekształcane w
organizmie w witaminę A. Przy przedawkowaniu skóra nabiera żółtawego
zabarwienia. Uważane za nieszkodliwe.
Regulator kwasowości:
E 330 Kwas cytrynowy - otrzymywany
na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator
kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie
materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane
w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za
nieszkodliwą.
Składniki, które wzbudzają wątpliwość pod względem żywieniowo-zdrowotnym, a które pojawiły się w rożku deserowym:
- tłuszcze roślinne
- polisorbat 60
- Polirycynooleinian poliglicerolu
- Karmel amoniakalno-siarczynowy
Rodzaj zastosowanych tłuszczów jest lepszy w lodach, ale deser nie zawiera barwników (niemniej zawiera polisorbat 60).
Jak rzecz się ma z wartością odżywczą?
Deser w rożku:
Wartość odżywcza 100g produktu:
Energia: 371 kcal/1552 kJ
Białko: 3,2g
Węglowodany: 35,0g
Tłuszcz: 25,0g
Wartość odżywcza jednego rożka (50g):
Energia: 185,5 kcal/776 kJ
Białko: 1,6g
Węglowodany: 17,5g
Tłuszcz: 12,5gLody w rożku:
Wartość odżywcza 100g produktu:
Energia: 298 kcal/1248 kJ
Białko: 3,1g
Węglowodany: 38,5g
W tym cukry: 27,3g
W tym cukry: 27,3g
Tłuszcz: 14,4g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,0g
Sól: 0,07g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,0g
Sól: 0,07g
Wartość odżywcza jednego rożka (70g)
Energia: 208,6 kcal/873,6 kJ
Białko: 2,17g
Węglowodany: 26,95g
W tym cukry: 19,1g
Tłuszcz: 10,1gW tym cukry: 19,1g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,0g
Sól: 0,05g
Konfrontacja:
Kalorie - deser ma mniej kalorii
Białko - deser ma mniej białka
Węglowodany - deser ma mniej węglowodanów
Tłuszcze - lody mają mniej tłuszczu
Lody mają większą kaloryczność, ponieważ mają więcej węglowodanów niż deser.
Jednak deser ma prawie 2 razy więcej tłuszczu niż lody, a patrząc na JAKOŚĆ TŁUSZCZU jest to bardzo zła informacja dla deseru.
Wynik:
Tytuł "Mniejszego Zła" zdobywają
LODY W ROŻKU CORNER (augusto)
Uzasadnienie: Mimo użycia niefajnego barwnika oraz emulgatora, skład nie był tak tragiczny jak deseru w rożku. Bardzo istotna jest jakość użytego do produkcji tłuszczu, a w lodach użyte tłuszcze nie były tak niezdrowe jak w deserze. Należy oczywiście pamiętać, że kwasy tłuszczowe nasycone nie są zbyt dobre dla organizmu, jednak nie są aż tak szkodliwe, jak tłuszcze trans.
Pozdrawiam
Ewa Mirkowicz
2 komentarze:
A co lepiej smakuje?
Moim zdaniem lody są smaczniejsze. Deser serkowy jedynie "skubnęłam". Ewidentnie nie są to moje smaki. Niemniej jest to rzecz gustu :)
Prześlij komentarz