Już się rozpoczął Wielki Tydzień. Za chwilkę zasiądziemy do wielkanocnych posiłków, w których króluje jajko. A gdzie jajko, tam i majonez. Na specjalne życzenie przyjrzymy się Majonezowi Dekoracyjnemu Winiary. Do ringu wybrałam majonez znaleziony w mojej lodówce: Majonez Luksusowy Quallio Fruktus.
Zapraszam zatem na ring:
Majonez Dekoracyjny Winiary
vs.
Majonez Luksusowy Quallio Fruktus
Tradycyjny skład majonezu to żółtko i olej. Dodaje się również ocet, sok z cytryny, cukier a czasami jeszcze musztardę.
Spójrzmy, jakie składniki zaoferowali nam producenci obu majonezów:
Majonez Dekoracyjny
Skład: olej roślinny, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz E 385, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Majonez Luksusowy
Skład: olej roślinny, woda, cukier, żółtka jaj w proszku, ocet spirytusowy, sól, aromat musztardy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przeciwutleniacz E 385, koncentrat dyni i marchwi
Ekhm... Niewątpliwie jakościowo wygrywa Majonez Dekoracyjny. Olej, żółtko, ocet, musztarda, cukier, sól, przyprawy. Tak to powinno wyglądać. W Majonezie Luksusowym już na drugim miejscu pojawia się woda, a na trzecim cukier. Nic dziwnego, że by uzyskać barwę majonezu dodano koncentrat dyni i marchwi (chociaż dobrze, że nie jakieś sztuczne barwniki). Majonez Luksusowy wygląda na jakąś emulsję tłuszczowo-wodno-cukrową. Szkoda, że ma w sobie więcej cukru niż żółtka jaja. Może dlatego jest całkiem smaczny. ;)
W obu majonezach pojawia się przeciwutleniacz E 385. Jest to sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego, co powiem szczerze, nie brzmi zbyt zachęcająco. Inne oznaczenie tej substancji to EDTA wapniowo-disodowy. Na stronie Federacji Konsumentów można znaleźć taką informację, że:
Silnie wiąże substancje mineralne, może prowadzić do poważnych zaburzeń w przemianie materii. Dzieci poniżej 2 roku życia nie mogą go spożywać. Stosowana także jako lek przy leczeniu zatruć metalami ciężkimi. Odradza się spożywanie.
Podobne informacje znajdziemy pod linkiem: http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/am/567/567668/567668pl.pdf , gdzie czytamy:
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego – EDTA (E 385) jestRobi się nieprzyjemnie. Widziałam, że zaró
syntetycznym antyoksydantem, który jest zbudowany ze związków soli mineralnych,
które mogą zwiększyć spożycie metali ciężkich i mogą doprowadzić do problemów
dotyczących metabolizmu. Nie jest ona dopuszczona w Australii.
wno w majonezie Hellmann's jak i Mikado ten przeciwutleniacz również występuje.
Czy po takiej informacji w ogóle warto sprawdzać wartość odżywczą? Myślę, że warto. Tym bardziej, że jeżeli okazjonalnie jadamy majonez, nic złego nie powinno się nam przytrafić.
Wartość odżywcza:
Majonez Dekoracyjny w 100ml produktu dostarcza:
702 kcal
1,3g białka
3,0g węglowodanów (w tym 2,6g cukrów prostych i dwucukrów)
76,1g tłuszczu (w tym 5,7g kwasów tłuszczowych nasyconych)
0,0g błonnika
0,18g sodu
Majonez Luksusowy w 100ml produktu dostarcza:
692 kcal
0,8g białka
3,0g węglowodanów
75,1 g tłuszczu
Cóż... Nic dziwnego, że Majonez Luksusowy ma mniej kalorii, skoro jego drugim co do zawartości składnikiem jest woda. ;) Różnice między majonezami są naprawdę niewielkie. 10 kcal, 0,5g białka, 1 g tłuszczu. Moim zdaniem nie ma się, co nad tym mocno zastanawiać.
Moim głównym kryterium oceniania zatem jest skład. A tutaj zdecydowanie wygrywa
Majonez Dekoracyjny Winiary.
Brawa!
Pozdrawiam Wielkanocnie :)
Ewa Mirkowicz
PS. Najzdrowiej jest zrobić majonez samodzielnie, ale należy pamiętać o sparzeniu jajek!
6 komentarzy:
Dobry wpis. Znalazłem Twojego bloga zupełnie przypadkiem.
Twój blog jest super, będę częściej wchodzić ;)
Rewelacyjny Blog.....dziekuje za bardzo skrupulatne informacje. O 90% rzeczy nie wiedzialam. Czekam na dalsze wpisy;-) Marlena
Rewolucyjne poglądy.
Bardzo dziękuję za miłe i motywujące do dalszej pracy komentarze :)
Polecam majonez KIELECKI. Moim zdaniem najlepszy "kupczy" majonez (składnikowo i smakowo-moja osobista ocena). Pozdrawiam Jakub z Lublina :)
Prześlij komentarz