W świecie twarożków…
Kolejna strasznie długa przerwa w pisaniu. Niewybaczalna
przerwa. Niestety (a może i stety ;) ) tyle zadań i obowiązków ostatnio na mnie
spadło, że nie miałam możliwości stworzenia dobrego postu.
Piszecie do mnie, czy jeżeli dany produkt danej firmy jest w
porządku, to czy można w ciemno kupować inne produkty danego producenta. Cóż…
Na dzisiejszym ringu staną dwa twarożki TARTARE:
Znany nam
Oba twarożki mają bardzo ładne i estetyczne opakowania.
Nazwy działają na wyobraźnię. Produkty wyglądają smakowicie!
Przypomnijmy sobie wartość odżywczą Łososiowej Zatoki oraz
poznajmy Borowikowego Lasu:
Wartość odżywcza w 100g produktu
|
||
Łososiowa Zatoka
|
Borowikowy Las
|
|
Wartość energetyczna
|
1099 kJ/266 kcal
|
1094 kJ/265 kcal
|
Białko
|
7,8g
|
7,5g
|
Węglowodany
|
3,5g
|
3,5g
|
Tłuszcze
|
24,5g
|
24,5g
|
Jak wynika z tabelki powyżej, wartość odżywcza obu produktów
jest niemalże identyczna. Nie ma co się
zatem nad nią rozpisywać.
Przeanalizujmy teraz skład.
Na pierwszy ogień idzie Łososiowa Zatoka:
TARTARE Łososiowa Zatoka. Serek twarogowy z wędzonym łososiem i koperkiem. Skład: ser twarogowy, aromat (zawiera wzmacniacze smaku: E 621, E 631, barwnik naturalny betanina), śmietanka, łosoś wędzony (0,8%), sól, koper (0,1%). Produkt zawiera białka pszenicy, soi i olej rybny. Produkt termizowany, spulchniony azotem. Nie zawiera konserwantów. Wyprodukowany w zakładzie wykorzystującym do produkcji mleko krowie oraz kozie.
TARTARE Borowikowy Las. Serek twarogowy z borowikami. Skład: Ser twarogowy, śmietanka, sól, aromat naturalny, borowiki (0,4%), przyprawy. Produkt zawiera białka pszenicy. Produkt termizowany, spulchniony azotem. Nie zawiera konserwantów. Wyprodukowany w zakładzie wykorzystującym do produkcji mleko krowie oraz kozie.
Pierwsza podstawowa różnica to ilość składników. Borowikowy Las ma znacznie mniej w swym składzie. Pamiętając o tym, że kolejność składników odpowiada ich zawartości w produkcie, z łatwością zauważymy, że w podstawą Borowikowego Lasu jest ser twarogowy i śmietanka, a Łososiowej Zatoki ser twarogowy i… aromaty (w tym wzmacniacze smaku!).
Chciałabym zwrócić uwagę na informację, że „produkt zawiera
białka pszenicy”. Coraz głośniej jest o tym, że dzisiejsza pszenica jest
zmodyfikowana genetycznie i sprzyja m.in. otyłości. 99% osób wykonujących w
moim gabinecie test na nadwrażliwość pokarmową ma problem z tolerancją
pszenicy! Dlaczego producent dorzuca białko pszenicy do twarożku?! Ponadto w Łososiowej Zatoce znajdziemy jeszcze
białko soi (dlatego też tego produktu powinny unikać osoby chore na Hashimoto
czy z klasyczną niedoczynnością tarczycy) oraz olej rybny (zapewne by nadać
smak). A właśnie – smak twarożku! Serek twarogowy z wędzonym łososiem i
koperkiem – zawartość łososia to 0,8% a koperku 0,1%. Co to oznacza? Że na 100g
twarożku 0,8g to łosoś. Niecały gram! Ilość twarożku w opakowaniu to 150g. Zatem
w jednym opakowaniu znajdziemy oszałamiającą ilość łososia – aż 1,2g! A w
opakowaniu Borowikowego Lasu ilość borowików to 0,6g!!! Nic dziwnego, że w
Łososiowej Zatoce jest tyle wzmacniaczy smaku i olej rybny! Czy bez tych
składników miałaby choćby posmak łososia?
Ponieważ wartość odżywcza jest niemalże identyczna,
zwycięzcę dzisiejszego Ringu wybieram na podstawie składu.
Zdecydowanie wygrywa:
BOROWIKOWY LAS
gratulacje :)
PS. E 621 to glutaminian sodu, a E 631 to inozylan disowowy.
Jeżeli cierpisz na nadciśnienie, unikaj dodatków do żywności zawierających sód!
Pozdrawiam
Ewa Mirkowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz