piątek, 15 lutego 2013

W świecie twarożków... specjalnie na bis!


W świecie twarożków…

Kolejna strasznie długa przerwa w pisaniu. Niewybaczalna przerwa. Niestety (a może i stety ;) ) tyle zadań i obowiązków ostatnio na mnie spadło, że nie miałam możliwości stworzenia dobrego postu.
Piszecie do mnie, czy jeżeli dany produkt danej firmy jest w porządku, to czy można w ciemno kupować inne produkty danego producenta. Cóż…
Na dzisiejszym ringu staną dwa twarożki TARTARE:

Znany nam
TARTARE Łososiowa Zatoka oraz jego pobratymiec TARTARE Borowikowy Las.







Oba twarożki mają bardzo ładne i estetyczne opakowania. Nazwy działają na wyobraźnię. Produkty wyglądają smakowicie!
Przypomnijmy sobie wartość odżywczą Łososiowej Zatoki oraz poznajmy  Borowikowego Lasu:


Wartość odżywcza w 100g produktu

Łososiowa Zatoka
Borowikowy Las
Wartość energetyczna
1099 kJ/266 kcal
1094 kJ/265 kcal
Białko
7,8g
7,5g
Węglowodany
3,5g
3,5g
Tłuszcze
24,5g
24,5g

Jak wynika z tabelki powyżej, wartość odżywcza obu produktów jest niemalże identyczna.  Nie ma co się zatem nad nią rozpisywać.

Przeanalizujmy teraz skład.

Na pierwszy ogień idzie Łososiowa Zatoka:


TARTARE Łososiowa Zatoka. Serek twarogowy z wędzonym łososiem i koperkiem. Skład: ser twarogowy, aromat (zawiera wzmacniacze smaku: E 621, E 631, barwnik naturalny betanina), śmietanka, łosoś wędzony (0,8%), sól, koper (0,1%). Produkt zawiera białka pszenicy, soi i olej rybny. Produkt termizowany, spulchniony azotem. Nie zawiera konserwantów. Wyprodukowany w zakładzie wykorzystującym do produkcji mleko krowie oraz kozie.
TARTARE Borowikowy Las. Serek twarogowy z borowikami. Skład: Ser twarogowy, śmietanka, sól, aromat naturalny, borowiki (0,4%), przyprawy. Produkt zawiera białka pszenicy. Produkt termizowany, spulchniony azotem. Nie zawiera konserwantów. Wyprodukowany w zakładzie wykorzystującym do produkcji mleko krowie oraz kozie.



Pierwsza podstawowa różnica  to ilość składników. Borowikowy Las ma znacznie mniej w swym składzie. Pamiętając o tym, że kolejność składników odpowiada ich zawartości w produkcie, z łatwością zauważymy, że w podstawą Borowikowego Lasu jest ser twarogowy i śmietanka, a Łososiowej Zatoki  ser twarogowy i… aromaty (w tym wzmacniacze smaku!).

Chciałabym zwrócić uwagę na informację, że „produkt zawiera białka pszenicy”. Coraz głośniej jest o tym, że dzisiejsza pszenica jest zmodyfikowana genetycznie i sprzyja m.in. otyłości. 99% osób wykonujących w moim gabinecie test na nadwrażliwość pokarmową ma problem z tolerancją pszenicy! Dlaczego producent dorzuca białko pszenicy do twarożku?!  Ponadto w Łososiowej Zatoce znajdziemy jeszcze białko soi (dlatego też tego produktu powinny unikać osoby chore na Hashimoto czy z klasyczną niedoczynnością tarczycy) oraz olej rybny (zapewne by nadać smak). A właśnie – smak twarożku! Serek twarogowy z wędzonym łososiem i koperkiem – zawartość łososia to 0,8% a koperku 0,1%. Co to oznacza? Że na 100g twarożku 0,8g to łosoś. Niecały gram! Ilość twarożku w opakowaniu to 150g. Zatem w jednym opakowaniu znajdziemy oszałamiającą ilość łososia – aż 1,2g! A w opakowaniu Borowikowego Lasu ilość borowików to 0,6g!!! Nic dziwnego, że w Łososiowej Zatoce jest tyle wzmacniaczy smaku i olej rybny! Czy bez tych składników miałaby choćby posmak łososia?

Ponieważ wartość odżywcza jest niemalże identyczna, zwycięzcę dzisiejszego Ringu wybieram na podstawie składu.

Zdecydowanie wygrywa:

BOROWIKOWY LAS
gratulacje :)

PS. E 621 to glutaminian sodu, a E 631 to inozylan disowowy. Jeżeli cierpisz na nadciśnienie, unikaj dodatków do żywności zawierających sód!


Pozdrawiam
Ewa Mirkowicz

Brak komentarzy: